Mathilde Bos schrijft over verpleegkunde

en ontmoetingen in de psychiatrie

Boek cadeau: 'Over de lijn - ontmoetingen in de psychiatrie'

Mathilde Bos haar boek Over de lijn - Ontmoetingen in de psychiatrie wordt via deze website gratis aangeboden als pdf!

Studenten verpleegkunde lopen ook stage in instellingen van de GGz. Met de theorie als enige voorbereiding, kunnen de eerste stappen in de kliniek erg beangstigend zijn voor een stagiair.

Tekst van de boekomslag:

"Wat gebeurt er binnen de muren van een psychiatrisch ziekenhuis? En wat is de rol van de verpleegkundige op een psychiatrische afdeling? Deze vraag roept bij veel toekomstige verpleegkundigen angst, onzekerheid alsook nieuwsgierigheid op.

Verpleegkundige Renze Vink vertelt in Over de Lijn over haar ontmoetingen met psychiatrische patiënten die op een gesloten afdeling worden verpleegd. Wanhoop, angst en agressie spelen in deze ontmoetingen een rol, maar ook ontroering, hoop en humor. Vink laat daarbij zowel de kwetsbaarheid van zichzelf zien als van haar patiënten.
Deze persoonlijke verhalen zijn aangevuld met interviews. In de interviews vertellen zowel patiënten als hulpverleners over hun ervaringen en over wat ze belangrijk vinden in de zorg. ‘Ik was doodsbang voor mijn stage in de acute psychiatrie, maar al snel merkte ik dat de patiënten gewone normale mensen waren. Na een week ging ik met veel plezier naar de instelling en ik heb er ontzettend veel geleerd. Als toekomstig verpleegkundige maar vooral als persoon’ (interview met HBO-V-stagiaire Sanne Steur).

Vink’s verhalen en de interviews geven samen een goed beeld van een psychiatrische afdeling en de rol van de verpleegkundige daarin. Met name voor studenten verpleegkunde is dit boeiende boekje uitermate geschikt, maar ook de geïnteresseerde leek zal dit boek maar met moeite weg kunnen leggen."

Download het boek (2,7Mb pdf)